Proiectarea eficienta a unei interfete Web
11:46 | Author: Sorin Moise

Interfetele grafice au fost proiectate pentru a oferi utilizatorilor un grad mai mare de control asupra computerelor personale. Utilizatorii actuali se asteapta la un anumit nivel de calitate al design-ului unei interfete grafice, incluzand si design-ul unei pagini Web. Scopul este de a proiecta o interfata Web ce adapteaza anumite tehnologii pentru a indeplini cerintele utilizatorilor si care nu ii forteaza pe acestia sa se conformeze unei interfete ce le ofera obstacole inutile in sarcinile triviale.

O greseala des intalnita in procesul de dezvoltare este uitarea nivelului de cunostinte ale utilizatorului final. Greseala ce se reflecta in documentatie, dar in special in rezultatul final al interfetei ce poate confrunta utilizatorul cu diverse scenarii in care acesta se simte „pierdut”, nedispunand de informatiile necesare pentru a merge mai departe.

Aici intervine nevoia de a realiza o cercetare informata asupra grupului de persoane caruia i se adreseaza interfata, fiind imposibila crearea unei interfete reusite pentru un utilizator necunoscut, caruia nu-i intelegem nevoile. Sunt necesare simulari ale diverselor scenarii de utilizare de catre grupuri diferite de utilizatori (experimentati/neexperimentati) si pe baza rezultatelor imbunatatit design-ul.

Interactiune controlata de utilizator

Ca si dezvoltatori suntem tentati sa controlam interactiunea utilizatorului cu aplicatiia noastra cat mai mult posibil. Gresit! Aceasta abordare ne poate face viata noastra mai usoara dar utilizatorii se vor simti ingraditi de nevoia de a urma mereu aceeasi pasi pentru a-si indeplini scopul. Daca ajungeti sa depuneti efort considerabil in a dezactiva diverse controale in functie de stadiul curent in care se afla aplicatia, atunci este nevoie de o regandire a design-ului interfetei. Utilizatorul nu doreste sa se simta controlat, iar aplicatia trebuia sa fie dirijata de evenimente initiate de utilizator in loc de a avea aplicatia ca dictator al urmatoarelor evenimente. Proiectarea unei interfete ce poate fi accesata in modalitati neprevazute poate fi dificila (chiar descurajant) dar ii va oferi utilizatorului un simt mai mare de control si noua, dezvoltatorilor, satisfactia de a fi creat o interfata cu adevarat dinamica.

Elemente de navigare bine definite

Principalul mod in care utilizatorii interactioneaza cu paginile Web este prin accesare de link-uri http intre pagini. De aici se naste o mare problema a interfetelor Web ce nu ofera o localizare clara in cadrul continutului local.

Cititi in continuare...

|
This entry was posted on 11:46 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comentarii:

On 12 ianuarie 2014 la 07:20 , Adi spunea...

Interesant articol despre proiectarea unei interfete web.

securitate it