GWT - Abordare noua in programarea web
02:12 | Author: Sorin Moise

Inca de la aparitia tehnologiei Web 2.0, cu numeroasele sale imbunatatiri in materie de interfata prezentata utilizatorului, programatorii web au incercat sa ofere o experienta cat mai naturala si fluenta in interactiunea cu site-urile create de ei.

In timp ce pentru unele site-uri un aspect semi-static este suficient (ca exemplu avem template-urile folosite pentru blog-uri), exista o nisa in crestere a pietei care cere din partea unui site functionalitate ce se apropie de cea a unei aplicatii desktop, dar care pastreaza toate avantajele unei aplicatii gazduite online (cel mai important fiind, evident, accesibilitatea).

Ca posibila solutie pentru o interfata dinamica, gen desktop, a aparut tehnologia Ajax in combinatie cu JavaScript. Astfel, s-au nascut aplicatii ce au doar o pagina principala iar continutul este accesat si randat dinamic prin cereri asincrone catre server si modificarea elementelor DOM din pagina, cu JavaScript, pe baza datelor primite ca raspunsul la cererea asincrona.

Totusi, desi aceste tehnologii pot fi folosite pentru a realiza aplicatii web desktop-like, ele sunt greu de implementat datorita cantitatii mari de JavaScript necesara pe partea de client. Aplicatiile mari scrise in acest limbaj de scripting sunt foarte greu de creat dar si de intretinut. Folosirea conceptului de namespace in JavaScript + API-urile precum EXTJS sau SmartClient au usurat procesul de dezvoltare, dar tot prezinta un numar mare de limitari, in special din punctul de vedere al procesului de debuging.

Aici intervine Google Web Toolkit (GWT), tehnologie introdusa de Google pentru a usura dezvoltarea aplicatiilor web dinamice, feature-rich, si care este deja folosite in cateva aplicatii Google, dintre cate cea mai notabila este Gmail.



Cititi in continuare...

|
This entry was posted on 02:12 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.